Ät naturligt och stärkande med mat i säsong!

Ät naturligt och stärkande med mat i säsong!

Det finns flera anledningar till att välja mat efter säsong, maten innehåller mer näring och smakar godare, den är billigare och det är bättre för miljön!

Vi har vant oss vid att kunna äta all världens mat när som helst på året, vilket såklart inte är helt naturligt. Mat som inte är i säsong odlas antingen i växthus eller fraktas från andra sidan jorden. Båda ger en negativ miljöpåverkan men även näringsinnehållet påverkas negativt av långa transportsträckor eftersom man behöver skörda frukten och grönsakerna innan de är mogna för att de ska vara fräscha när de väl hamnar i butikerna. Direkt efter skörd påbörjas nämligen en process i frukt och grönsaker som leder till att näringsinnehållet bryts ner och minskar. När man väljer svensk mat efter säsong så håller man kedjan betydligt kortare eftersom man skördar när frukten och grönsakerna är mogna och transportsträckan blir kortare.

Att handla efter säsong behöver inte vara så begränsande eftersom många svenska grönsaker till exempel kål och rotfrukter kan odlas nästan hela året. Frukt, bär och färska örter kan man plocka i säsong frysa in. Gurkor och tomater kan man lägga in.

Maten smakar även mer och är godare, ett bra exempel är hur jordgubbar smakar på sommaren respektive vintern, här är det lätt att känna skillnaden. När man äter efter säsong så varierar man även sin kost mer vilket leder till att man får i sig fler näringsämnen och får en rikare tarmflora. Priset på varor i säsong blir också lägre då det finns en stor tillgång till varan.

Ytterligare aspekter på att variera sin kost efter årstiderna finner vi inom Ayurveda (indisk läkekonst) och TCM (traditionell kinesisk medicin) där maten spelar en central roll för kroppen och välbefinnandet. Vår kropp behöver olika typer av näring och sammansättning av fett, protein och kolhydrater beroende på årstid.

På sommaren är klimatet varmt och behöver balanseras med lättare mat som är sval. Aptiten är relativt låg och energin hög vilket gör att sallader och frukt och mer kolhydrater behövs, vilket naturen naturligt ger oss i säsong, till exempel potatis, rädisor, tomat, lök, morötter, sallad, bär, melon. Vi äter gärna lätta, svalkande sallader, vattenmelon och dricker rikligt med vatten. När vi sedan går in i höst och vinter och klimatet blir blåsigt och kallt behöver vi varm, näringsrik mat och mer fett. Vi behöver spara energi och varva ner energin. Mat som är i säsong under höst och vinter är bland annat; pumpa, jordärtskocka, kålrot, spenat, kål, nypon, fikon, apelsin. Mat som vi gärna gör pajer, soppor och grytor med.

Inom Ayurveda balanserar man doshorna vata (vind, rörelse, torr, kall), pitta (eld, värme, fukt, lätt) och kapha (vatten, kall, fukt, klibbig) så de hamnar i balans. Vata representerar höst och vinter, pitta sommar och kapha vår. Olika kostråd utfärdas efter årstid och dominerande dosha.

Även inom TCM handlar det om att äta efter årstiderna och balansera värme och kyla. Olika årstider domineras av energin från yin och yang. Sommaren associeras med elementet eld och energin från yang som är ljus och aktiv. På sommaren äter man därför mat som är svalkande och balanserar hettan. Vinterns element är vatten som associeras med stillhet och mörker och domineras av yin som är mörker och kyla. På vintern äter man därför helst mat som är värmande och balanserar kylan.

Naturen har allt uträknat, den mat som är i säsong är den mat som vår kropp helst vill ha. Så försök att se till att majoriteten av de frukt och grönsaker du köper är i säsong.

Måste man då handla allt svenskt och efter säsong? Och hur gör man med exotisk frukt? Jag tror alltid på den gyllene medelvägen och tänker att det är bra att ha i bakhuvudet vad som är i säsong, undvik till exempel sallad, gurka och jordgubbar på vinterhalvåret och ät mer av broccoli, jordärtskocka, rödbetor och kål. Jag tycker att man ska försöka hitta svenska råvaror om de är i säsong men i våra breddgrader är vi begränsade med vad vi kan odla så även mat som är i säsong i Europa går bra, såsom citrus under höst/vinter. De exotiska frukterna behöver man inte heller avstå från, men det är bra om man är medveten och man kanske inte behöver äta dom varje dag, utan begränsa sig till att köpa hem dem till helgen eller vid festliga tillfällen.

Lämna ett svar

Stäng meny