Antiinflammatoriska boktips

Antiinflammatoriska boktips

Sommaren är äntligen här! Och vad är inte härligare än att öka sina kunskaper om hälsa med en riktigt bra bok i solen!? Jag har läst mängder av hälsoböcker genom åren och det här är mina antiinflammatoriska pärlor! Dessa böcker har betytt mycket för mig under min egen hälsoresa. Jag är ingen storläsare egentligen men dessa böcker har jag läst från pärm till pärm på ett par dagar. Jag rekommenderar dom varmt till alla som vill lära sig mer om hur kroppen fungerar och hur vi kan läka oss själva med hjälp av kosten!

Det här är alltså de böcker som har hjälpt mig mest under min egen hälsoresa. De har gett mig stora insikter och verktyg för att själv nå en bättre hälsa. En av böckerna motiverade mig till och med att byta karriär och omskola mig till kostrådgivare. Så dessa böcker har med andra ord satt stora avtryck i mitt liv. Jag hoppas att de kan vara lika motiverande för er!

Mina bästa antiinflammatoriska böcker!

Självläkande människan / Sanna Ehdin Anandala

Det här är den första antiinflammatoriska boken jag läste. Sanna Ehdin gjorde ett stort intryck på mig och den här boken var verkligen en ögonöppnare. Hon skriver och berättar om hur våra fantastiska kroppar läker sig själva med hjälp av rätt stöttning. Man kan läsa om IFD-maten, epigenitik, flöde och energi, hormonell balans och positivt tänkande och självkärlek. 

Sanna Ehdin är en av våra första och största förespråkare för naturlig livsstil och hälsa. Den första upplagan av den här boken gavs ut redan 1999 och var då helt banbrytande. Sanna är forskare, författare, föreläsare och delar ständigt med sig av sina kunskaper som hon har förvärvat under snart 40 års tid.

 

Clean reset / Victoria Carinci & Katarina Hagberg

Clean reset är en riktigt bra bok som innehåller ett fantastiskt bra kostprogram. Här får man hjälp att utforma sin eget individuella kost. Boken går igenom hur olika livsmedel påverkar oss och hur vi kan få bukt med magproblem, huvudvärk, bättre sömn och mer energi. Efter att ha läst boken är det nästan omöjligt att inte vilja testa programmet då författarna verkligen förklarar på ett lättbegripligt sätt hur vi kan påverka vår egen hälsa med hjälp av rätt kost.

Jag har själv gjort en clean reset och kan varmt rekommendera andra att prova. Den här boken inspirerade mig så mycket att jag äntligen tog steget att byta yrke och utbilda mig till kostrådgivare.

Den läkande maten / Cecilia Nisbet Nilsson

Den här boken är skriven av Cecilia Nisbet Nilsson som är en av de ledande personerna inom Paleo och AIP i Sverige. Det här var den första boken jag kom över som handlar om AIP. Den innehåller en snabb guide med livsmedelslistor till kostprogrammet och en massa recept.

Cecilia led själv av autoimmun sjukdom under flera års tid innan hon med hjälp av den autoimmuna kosten kunde äta sig symptomfri från ledvärk, astma och allergier.

Den här boken är för dig som snabbt och enkelt vill komma igång med AIP. Den innehåller listor, veckomenyer och massa recept.

Autoimmun handbok / Karl Hultén & Anna-Maria Norman

Det här är en riktig bibel för autoimmun kost och livsstil. Den innehåller allt som man vill veta, både för den riktigt nördiga och insatta men även för den som vill ha bra information och kompletta listor med livsmedel som inkluderas under kostprogrammet AIP. Det här är ett riktigt uppslagsverk och den lämnar inte många frågor efter att man har läst den. Boken guidar oss genom inflammationsprocesser, tarmhälsa, immunförsvar, allergier, hormoner, blodsocker och evolution och forskning. Den beskriver och förklarar läkningsprocesserna som sker i kroppen och går igenom de olika läkningsfaserna. 

Boken är skriven av Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Karl är biomedicinare och är en av de främsta inom autoimmun kost i Sverige. Jag önskar att alla som arbetar inom sjukvården skulle läsa denna bok då den verkligen kan göra förändring för folkhälsan.

Välj hälsa! / Stig Bengmark

Den här boken är skriven av professor Stig Bengmark som har studerat tarmhälsa i över 30 års tid. Han har arbetat som chefskirurg vid Universitetssjukhuset i Lund och har haft många ledande uppdrag inom kirurgi både i Sverige och utomlands. Stig lever och andas hälsa och har en enorm passion för kost och naturlig livsstil. Han har tagit fram 12 budord för hur man lever ett längre och friskare liv. Stig har intresserat sig och forskat om inflammationens roll vid kroniska och autoimmuna sjukdomar och delar här med sig av sitt livsverk.

Den här boken är fylld med fakta och livsstilstips och en hel del härliga recept som är extra läkande.

Man lär så länge man lever

Det är inte alltid vi kopplar ihop vårt mående med kosten vi äter. För visso vet nog de allra flesta av oss att vi skulle må bättre om vi åt mer grönsaker och rörde på oss lite mer. Men det är ofta långt mellan tanke och andlig. Som jag har skrivit om tidigare är nyckeln till en livsstilsförändring motivation och det får man verkligen av dessa böcker. 

Böckerna är skrivna av de främsta personerna inom området och har gemensamt att de guidar oss till en naturlig och antiinflammatorisk livsstil. Det är nästan omöjligt att lägga ifrån sig dom när man väl börjat läsa. 

Att leva är ett ständigt lärande och utan ny kunskap och nyfikenhet på världen stannar vi upp i vår utveckling. Investera i dig själv och läs om hur du med hjälp av kosten kan få mer energi och må så mycket bättre.

Ha en riktigt lugn och härlig sommar!

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny