Därför filtrerar jag mitt dricksvatten

Därför filtrerar jag mitt dricksvatten

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Vatten är källan till allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Genom att filtrera kranvattnet innan man dricker det kan man göra stora hälsovinster både på lång och kort sikt. Vattnet i våra kranar är inte riktigt så rent som vi tror och innehåller både läkemedelsrester och tungmetaller.

Vatten fyller flera viktiga funktioner i kroppen. Förutom att vatten reglerar vår kroppstemperatur underlättar den även vår matsmältning, motverkar förstoppning, ökar fettförbränningen, transporterar näringsämnen, spolar ut giftiga ämnen och minskar infektionsrisken för bland annat njursten och urinvägsinfektion.

Vi får i oss vatten via maten som vi äter men vi behöver även dricka vatten varje dag för att kroppen ska kunna fungera normalt. Vad som är lagom att dricka är inte helt fastställt och kan även variera för olika individer. Men viktigt är att dricka när man är törstig. En riktlinje för ungefär vad som kan vara lagom är mellan 1-2 liter om dagen beroende på individuella skillnader och klimat.

I dem flesta länder i världen är kranvattnet inte drickbart och används enbart till att duscha, tvätta och diska med. Man köper sitt vatten på flaska eller i tank som de flesta som reser är medvetna om. I Sverige har vi bland de renaste kranvattnena i världen. Men även om vattnet är fullt drickbart i våra kranar så finns det stora hälsovinster med att filtrera vattnet först.

Vad är det egentligen som behöver filtreras bort?

Vårt kranvatten är helt enkelt inte så rent som man kan tro. Det innehåller läkemedelsrester, bekämpningsmedel, PFAA, bisfenol A, bly, koppar, kvicksilver, arsenik och klor. Dessutom innehåller vattnet mikroorganismer dvs bakterier, virus, parasiter, mögel, svampar och alger. Förvisso handlar det oftast om små mängder, men vi dricker en hel del vatten.

Det här är ämnen som vi inte vill ha i våra kroppar. Vissa ämnen gör oss sjuka på lång sikt genom att vi ständigt belastar kroppen med dessa, medan virus och bakterier gör oss sjuka på en gång. Visste du att en av våra vanligaste virus, caliciviruset som ger vinterkräksjuka inte bara sprids via människor och livsmedel utan även via dricksvattnet?

Andra sjukdomar och besvär som kan uppstå på grund av föroreningar i kranvattnet är allergier, hjärt- och kärlsjukdomar, nedsatt immunförsvar, virus och infektionssjukdomar. Forskning har även visat att klor ökar risken för cancer i urinblåsa och skelett och att dricksvatten som innehåller arsenik är en klart bidragande orsak till diabetes typ II.

Hur förorenas dricksvattnet?

Vårt dricksvatten kommer från ytvatten från sjöar och vattendrag eller grundvatten. Detta råvatten kan förorenas på olika sätt. Dels kan behandlingen i det lokala vattenverket vara otillräcklig för att avdöda eventuella smittämnen och dels kan dricksvattnet förorenas i vattenledningarna på väg till kranen.

Bör man aldrig dricka kranvatten?

Man behöver trots allt inte vara rädd för att dricka kranvatten. Däremot kan det vara en bra idé att filtrera vattnet hemma eller ta med sig en filtreringskanna till arbetsplatsen där man spenderar mycket tid eftersom man där får sitt största intag av vatten. Viktigt att tänka på är också att alltid bara använda kallt vatten från kranen. Varmt vatten är inte klassas som livsmedel då det innehåller betydligt mer kemikalier och bakterier. 

Andra praktiska fördelar med att filtrera vattnet

Att filtrera och förvara vattnet i en kanna har även andra fördelar. Man har till exempel större kontroll över hur mycket vatten man får i sig på en dag. Man kommer ihåg att dricka vatten när man har kannan framför sig på bordet. Det blir lättare för mindre barn att hälla upp vatten till sig själva när det är törstiga. Och om man som jag inte tycker om iskallt vatten så hinner vattnet bli rumstempererat när det får stå framme.

Dafi´s vattenreningskanna

Kannan finns i olika utföranden och i flera färger. Den finns i både glas och i plast. Plastkannan har en lite större volym och är tillverkad i PP-plast som enligt Naturskyddsföreningen anses vara ofarlig så länge den inte rymmer varma livsmedel. 

Kannan innehåller en filterpatron som byts en gång i månaden. På plastkannan finns en manuell bytesindikator som gör det lättare att komma ihåg när det är dags att byta filter och på glaskannan sitter en elektronisk indikator som lyser när filtret behöver bytas.

Du hittar Dafi´s vattenkannor här.

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Plastkanna???

    1. Hej. Den informationen hittar du i artikeln. Kannorna finns både i plast och i glas.

      Med vänlig hälsning, Therese

Lämna ett svar

Stäng meny