Gör din egen grönsakspasta

Gör din egen grönsakspasta

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Kökets favoriter – 

Vill du också äta mer grönsaker? Enligt Livsmedelsverket äter endast två av tio svenskar de 500 gram frukt och grönsaker som vi bör få i oss på en dag. Ett bra sätt att få i sig mer är att svarva dom och äta istället för pasta och nudlar. Det är också lättare att få i barnen grönsaker när dom är så mycket roligare att äta.

Svarvade grönsaker blir på något sätt så mycket godare att äta, inte vet jag om det är konsistensen som gör det eller om det enbart är för att maten ser godare ut? Tallriken blir så färgrik, fräsch och levande. Det blir också roligare att få i sig mer grönsaker och lättare att byta ut pasta och nudlar mot nyttigare alternativ. 

Grönsakspasta går dessutom mycket snabbare att göra än vanlig pasta. Med rätt svarv tar det endast ett par minuter. De svarvade grönsakerna kan sedan ätas och tillagas på flera sätt:

  1. Raw – ät dom som dom är i en sallad eller istället för pasta/nudlar.
  2. Koka – Koka upp vatten i en kastrull och sänk sedan ner de svarvade grönsakerna med en sil (i metall) en kort stund.
  3. Steka – Stek dom i lite olja någon minut.
  4. Ugn – Det går också bra att tillaga de lite hårdare grönsakerna så som sötpotatis, kål och rotfrukter i ugn, massera bara in lite olja och krydda, ta ut dom när de börjar få fin färg. 

Själv bor jag i radhus och förvaringsmöjligheterna i köket är högst begränsade så jag är väldigt selektiv med vilken utrustning jag väljer. Därför köpte jag först en liten handdriven grönsakssvarv i hopp om att det skulle gå lika bra. Men den klarade inte alls rotfrukter så som rödbeta och kålrot. Det blev svårt och jobbigt att svarva både på grund av formatet men även för att det tog närmare en kvart att svarva en enda rödbeta. Zucchini och gurka fungerade dock bra. Dessutom tyckte jag att det blev mycket onödigt spill då hela grönsaken inte kunde svarvas.

För mig var det viktigt att kunna svarva just rödbetor, kålrot, sötpotatis och alla dom där hårda grönsakerna och rotfrukterna. Jag valde då att köpta en något större variant och det var helt klart värt det. Jag använder min grönsakssvarv nästan dagligen och mina små matkritiker (barnen) äter mer grönsaker eftersom spiraler blir så mycket roligare att äta.

Med OXO grönsakssvarv blir det näst intill inget spill och barnen “slåss” om att få äta “svamparna” som blir över. Nåväl, rödbetssvampen brukar jag få behålla för mig själv. Om man inte vill äta spillbitarna så som dom är kan man även frysa in dom och använda senare i en grön smoothie.

Jag köpte OXO grönsakssvarv och tycker att den är toppen! Det följer med tre olika blad som förvaras i en liten box som man fäster i svarven när den inte används. Man kan svarva tunna spiraler (3mm), lite grövre spiraler (6mm) och även tunna och breda spiraler (se bild på gurkan nedan).

Den är lätt att använda och man svarvar de hårdaste rotfrukterna på bara några sekunder. Den är också lätt att skölja av och hålla ren. Köp grönsakssvarven här.

Här nedan är några exempel på enkla maträtter man kan göra med grönsakspastan. Klicka på bilderna för att komma direkt till recepten.

 

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny