Maca för ny energi och ökad libido

Maca för ny energi och ökad libido

– Artikeln innehåller reklam för Svensk hälsokost genom annonslänkar- 

Maca är både energigivande och kan stärka vårt libido. Dessutom innehåller den mängder av näringsämnen. Macapulver används ofta i uppiggande syfte och dricks med fördel på morgonen, förmiddagen eller före ett träningspass för mer energi och uthållighet.

Maca är en rotfrukt som odlas i Peru och Bolivia. Den växer på 4000 meters höjd uppe i Anderna då den kräver ett kallt klimat för att kunna växa på ett bra sätt. Roten används som en grönsak och som ett naturläkemedel. I Peru är maca en del av basskafferiet och kallas ofta för Amazonas ginsengUtseendet kan variera i färg mellan svart, röd till vit. 

I Sydamerika finns flera legender som berättar om krigare från Inkafolket som åt macaroten innan strid. Intag skulle ge krigarna både styrka och kraft. Här hemma är det vanligt att idrottare använder sig av detta superpulver för bättre uthållighet.

Smaken är svår att beskriva men jämförs av många som en blandning av pepparrot och palsternacka. Den smakar som en rotfrukt med sin sötma och jag tycker att den har en svag underton av vanilj. 

Maca stärker immunförsvaret och ökar vårt mentala fokusRoten är mycket rik på vitaminer och mineraler, särskilt rik är den på vitamin B1, B2, B3, B6, C och E, samt järn, selen, kalium och zink. Den innehåller närmare 9% fibrer och över 10% protein, varav 19 olika aminosyror som fungerar som byggstenar för våra hormoner.

Macaroten används också som naturmedicin för att lindra klimakteriebesvär, pms och efter en graviditet då den har hormonreglerande effektMaca används också för att öka fertiliteten hos både kvinnor och män och kallas ofta för naturens egen viagra. Traditionellt har macaroten även använts vid stress, trötthet, näringsbrist och minnesproblem. 

Maca är även ett mycket bra alternativ för den som vill dra ner på koffein eller rent av sluta. Maca bidrar med energi utan att sätta igång kroppens stressystem så som kaffe gör.

Macapulvret är lätt att använda. Blanda bara ner en tesked macapulver i en smoothie eller i en varm dryck. Den kan även användas i matlagningen. Rekommenderad dagsdos är 1-3 teskedar som sedan kan ökas till en matsked.

Macapulver kan du köpa här.

En härlig vegansk och koffeinfri mandellatte med maca & blåbär. Receptet hittar du här.

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny