En lugn och skön sommar som avslutades med en inflammerad kindtand

En lugn och skön sommar som avslutades med en inflammerad kindtand

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar – 

Jag hoppas att ni har haft en lugn och skön sommar och känner er redo och laddade för att återgå till arbete, studier eller annat. Själv älskar jag vardagen som bjuder på lite mer rutin och egentid. Under ledigheten umgås man så intensivt med familjen och barnen, vilket är supermysigt. Men jag älskar också att vara ensam med mig själv och kunna planera tiden efter egna behov och intressen. Jag tror att många föräldrar kan känna igen sig i det.

Min sommar har varit lugn och skön. Vi planerar sällan mycket utan brukar ta ledigheten lite som den kommer och göra det vi känner för för dagen. Vi åkte i väg på en sista-minuten resa med all-inclusive, vilket är så skönt när man har mindre barn. Så härligt att inte behöva tänka på någonting annat än att bara varva ner, umgås, sola, bada och äta gott från buffen tre gånger om dagen. Det var precis vad jag behövde!

När vi kom hem passade vi på att rensa ur och städa hela vinden och det är en så befriande känsla av att veta exakt vad det är man har däruppe. Jag hade sparat alla mina bästa bebissaker och alla gravidkläder. Det kändes väldigt bra att göra sig av med detta då de gav mig någon slags inre stress och press om att eventuellt skaffa fler barn. Men jag börjar faktiskt känna mig redo för att gå vidare nu, till nästa fas i livet. Att göra sig av med dessa saker kändes väldigt befriande.

Semestern avslutades med en tandutdragning

Min plan var att börja jobba igen för två veckor sedan, men så blev det inte riktigt. Jag har under en längre tid haft problem med en rotfylld kindtand som jag aktivt under ett års tid har försökt att få utdragen hos ett flertal tandläkare, som alla har nekat. Dels har jag viljat få den utdragen då jag har blivit mer medveten om vilka hälsovinster man kan göra, men även för att jag i perioder har haft ont och känt hur tanden knakar och strålar ut i kroppen via nervbanorna. Jag som är en högkänslig person har känt stor oro över detta.

Hos tandläkaren har jag varje gång fått svaret att rotfyllningen ser bra ut och att de inte vill ta ut den. Frustrerad, arg och ledsen har jag inte kunnat göra annat än att acceptera läget då jag knappast kan dra ut den själv. Det har känts väldigt förnedrande att inte ha rätten att bestämma över sin egen kropp och att inte bli tagen på allvar.

Mitt senaste försök att få tanden utdragen var i april i år och då knakade tanden ordentligt och jag var så arg när de återigen sa åt mig att de inte ville ta ut den. Min tandläkare föreslog istället att lägga på lite mer fyllning då hon tyckte att mitt bett var lite ojämnt och att det förmodligen kunde vara därför jag hade ont i en rotfylld tand som inte borde kunna ge smärta. Jag gick med på detta, för att för egen del kunna utesluta den teorin. Det blev inte bättre! Min energi för att kriga med olika tandläkare var dock slut och jag tänkte att jag kunde låta det vara under sommaren.

Vad som hände nu i slutet av ledigheten var att hela tanden sprack rakt av på mitten. Aj, vad det gjorde ont! Jag började direkt känna att min hälsa försämrades. Många av de symptom som jag har hållit i schack med hjälp av den antiinflammatoriska kosten blommade ut och jag fick influensaliknande symptom. Jag fick även tillbaks dom så obehagliga hjärtklappningarna.

Väl hos tandläkaren såg hon inga andra alternativ än att dra ut tanden. Det kändes både befriande, men även ganska trist att de tidigare inte trott på mig och att det hade behövt gå så långt innan de var redo att plocka ut den. 

Utdragningen blev komplicerad och hon fick såga av tanden i flera delar och plocka ut bit för bit. Det tog en timme att få ut den. Jag hade inte ett dugg ont under utdragningen som i stort sett gick bra. Hon fick ut hela tanden men inte en liten fil som hade legat i tandroten efter att instrumentet gick av i tanden vid rotfyllningen. Så jag har fortfarande kvar den där metallbiten i käkbenet. De hoppas nu att min kropp ska stöta ifrån sig den så att den kommer högre upp och då blir möjlig att ta ut vid ett senare tillfälle. Känns inte så kul för jag vill verkligen inte behöva öppna upp såret igen.

Läkning och inflammationsdämpande kurer

Jag har mått så dåligt med influensaliknande symptom, värk, blödningar och hemska nervsmärtor som har strålat ut i hela huvudet, käken och i kroppen. Smärtan har varit nästintill outhärdlig. Jag som alltid undviker läkemedel, även receptfria, har varit helt beroende av alvedon. Jag brukar alltid hålla ut in i det sista, men när medicin behövs så tar jag den. Jag resonerar lite som att när jag vet vad smärtan beror på så känns det ok att under en period använda smärtstillande. De första fyra dagarna åt jag full dagsdos men hade ändå ont. Sedan dess har jag tagit alvedon dagligen men försökt att hålla det nere till två, tre tabletter om dagen. Igår var första dagen som jag klarade mig helt utan.

Jag är fortfarande lite svullen i halsen och har ont i tungan på den sida som tanden satt på, vilket gör det svårt att äta. Jag har druckit benbuljong, smoothies och ätit mjuk mat, men även det har gjort ont. Jag har varit helt utmattad och har inte kunnat göra mycket mer än att ligga i soffan och titta på Netflix. Energin har inte räckt till mycket och jag har känt mig ganska deppig. 

För att motverka inflammationen har jag varit extra noga med munhygienen; borstat tänderna morgon och kväll med flourfri tandkräm med tea tree olja. Använt tungskrapa och kolliderat silver som munvatten efter tandborstningarna och efter de få måltider som jag har lyckat att få i mig. Jag har även ätit en tesked maunka honung umf 10 morgon och kväll då den verkar antibiotiskt. Faktum är att manuka honung i studier har visat sig vara effektiv även mot bakterier som har blivit resistenta mot traditionell antibiotika. Jag använder alltid den här honungen medicinskt när jag eller barnen känner att vi håller på att bli sjuka. Viktigt är dock att tänka på att honungen inte får upphettas över kroppstemperatur då det förstör de medicinska egenskaperna hos honungen (det gäller all honung). Jag har också gjort en extra antiinflammatorisk nyponsoppa där jag har blandat manuka honung, nyponskalsmjöl, gurkmeja, ingefära, ananasextrakt, en liten del svartpeppar och kokosolja. Den här blandningen är mycket rik på vitamin C och på antiinflammatoriska näringsämnen som bekämpar inflammation.

Läkningen har gått åt rätt håll med mindre smärta för varje dag, men det har gått lite upp och ner vilket är naturligt då kroppens läkningssystem arbetar i intervaller. Det har nu gått drygt två veckor sedan tanden sprack och elva dagar sedan den inflammerade tanden drogs ut. Jag har fortfarande problem att äta då jag är svullen i tungan och halsen på den sidan som tanden satt på, men nervsmärtorna har kraftigt minskat. Det här med att ha tandvärk är verkligen inte någon lek. Fy sjutton, vad det gör ont! Man har så mycket nerver i munnen och smärtan är verkligen förlamande. 

Något som är intressant är hur tänderna och munhälsan faktiskt påverkar hela kroppen

Jag har läst flera forskningsstudier som tyder på att alla rotfyllda tänder till olika grad är inflammerade. Det blir dom eftersom en tand är uppbyggd i en struktur med små håligheter som gör att rotfyllningen, hur väl den än är genomförd ändå samlar bakterier i håligheterna. Dessa tillåts växa på sig och frodas då tanden är död och inte har ett aktivt blodflöde som bekämpar bakterierna. Dessa bakterier är kopplade till en rad olika sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, reumatism, bröst och prostatacancer, kronisk trötthet med mera. Våra tänder är levande organ och ingen annanstans i kroppen tillåter man att ett dött organ får finnas kvar. Vi har också ett meridiant system i tänderna som är kopplade till olika organ i kroppen. Jag fick en riktig aha-upplevelse när jag insåg att de organ som är kopplade till den här kindtanden som jag drog ut, är de organ som min akupunktör alltid behandlar och säger är i obalans. 

För några dagar sedan tittade jag även på filmen Root Cause. Uppenbarligen tycker jag om att plåga mig själv då jag valde att göra detta när jag hade som mest ont, ha ha. Filmen fanns tidigare på Netflix men blev efter påtryckningar bortplockad. Den finns dock fortfarande på nätet för den som vill se. Jag tyckte att den var väldigt informativ. Olika forskare berättar om sina studier på rotfyllda tänder och kopplingen som finns till sjukdom. Filmskaparen berättar även under filmen om sin egen hälsoresa och det är stor igenkänning på den. Han går igenom alla olika faser av självhjälp i form av olika hälsoinsatser och tester som inte ger honom hälsan tillbaks. Först efter flera år säger en person inom alternativa behandlingar åt honom att allt beror på hans inflammerade rotfyllda tand. Han får tanden utdragen och efter en tid är han helt frisk!

För egen del känns det väldigt bra att tanden äntligen är ute och jag hoppas verkligen att detta kommer att leda till en bättre hälsa framöver.

Hösten blir en nystart

I höst hoppas jag kunna bjuda er på massa spännande läsning om naturlig helhetshälsa, nya recept, vardagstips, produkt recensioner med mera. Jag ska även försöka bjuda lite mer på mig själv. Jag är en riktig ”bakom kameran” person så det blir lite av en utmaning för mig. Om det finns någonting som ni är extra intresserade av att läsa om så kom gärna med idéer och tips. 

Jag ser fram mot en höst med nya målsättningar tillsammans med er!

/Therese

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Hej
  Tråkigt att du behövde bli så dålig av din tand och att du inte fick bestämma att du ville dra ut den ! Hjälpte det inte ens att gå privat ?
  Jag fick själv reda på att jag hade problem med två tänder när jag var på frekvens Analys och drar mig för att börja rota i det här .
  Hoppas att du mår bra igen
  Vilken bra blogg och hemsida du har = )
  Varma Hälsningar Kattis

  1. Hej. Tack så mycket, det värmer!

   Nej, det hjälpte inte att gå privat. Tandläkare vill ogärna dra ut tänder och särskilt om de är rotfyllda. Jag mår bättre nu men har mått dåligt en lång tid även efter utdragningen. Den har ju suttit där i många år och orsakat skada i kroppen så det tar såklart sin tid att läka och för kroppen att ställa om.

   Jag har ändå märkt av rätt stor skillnad nu när tanden är ute. Min mage har blivit mycket bättre och jag har kunnat äta mat som jag tidigare haft intoleranser mot. Jag har även blivit av med nervsmärtor i händer, armar och fötter och mår i allmänhet bättre. På grund av den där filen som sitter kvar i käkbenet tar läkningen längre tid och eventuellt behöver jag operera bort även den. Men jag har valt att ge det lite tid för att se om jag kan slippa ta bort den. Är inte jättesugen på en till operation.

   Tänder och munhygien påverkar verkligen hela kroppen. Dels störs bakteriefloran i magen av dåliga bakterier i munnen och dels har vi många meridianer från olika tänder som påverkar våra organ. Jag har tagit hjälp av kinesisk medicin och fått akupunktur som har hjälpt till med läkningen. Det är verkligen värt att ta i tu med tandproblem, särskilt om man har problem med autoimmuna sjukdomar eller värk.

   Kram!

Lämna ett svar

Stäng meny