Lakrits – godiset med medicinska egenskaper

Lakrits – godiset med medicinska egenskaper

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar- 

Lakrits är ett underbart godis och en omtyckt smaksättare. Men lakritsroten har även flera medicinska egenskaper och har använts inom folkmedicin i tusentals år. Den är antiinflammatorisk och kan hjälpa mot en rad olika åkommor. Främst har den använts för att behandla hosta och magproblem.

Lakritsroten är ett av våra äldsta naturläkemedel. Den har en adoptgen effekt och innehåller antioxidanter som stärker immunförsvaret, motverkar fria radikaler och stress. Den underlättar vår matsmältning och kan hjälpa oss att gå ner i vikt. 

Stressreducerande
I Indien kokar man te på lakritsroten för att lugna både mage och själ. Den hjälper till att behålla ett mentalt lugn och stärker binjurar och nerver. Roten är stressreducerande och motverkar mental och fysisk trötthet. Enligt ayurveda är den bra för både vata och pitta. 

Medicinska egenskaper
Lakritsrot fungerar slemlösande och upphostningsbefrämjande och används ofta i hostmedicin. Den motverkar virus, bakterier och svamp och är inflammationshämmande, kramplösande, avgiftande och blodrenande. 

Smärtlindring
Lakrits innehåller salicylsyra och ett ämne som liknar kortison (glycyrrhizin). Dessa ämnen verkar smärtlindrande och kan även hämma inflammatoriska processer i kroppen så som reumatism och artrit

Magsår
Lakritsrot är ett välkänt botemedel vid halsbränna och magsår. Det är glycyrrhizinsyran som verkar läkande.

Kvinnlig hälsa
Te på lakritsrot kan drickas för att lindra mensvärk. Roten kan även hjälpa till att balansera hormonerna och kan vara till hjälp vid menstruationsrubbningar, PMS och klimakteriebesvär.

Viktkontroll
Lakrits används även vid önskad viktnedgång då den höjer kroppens temperatur och ökar därmed förbränningen. Rålakrits minskar också aptiten.

Munhälsa
Lakritsrot används mot muntorrhet, vilket indirekt motverkar karies som kan uppstå på grund av torrhet i munnen. Den kan även hjälpa till att minska på sötsuget och gör oss mindre benägna att äta sötsaker.

Mot lågt blodtryck
Har man lågt blodtryck så kan man riktigt njuta av lakrits då den verkar blodtrycks höjande, vilket kan avhjälpa trötthet och yrsel. 

Intas med försiktighet
Om man har tendenser till högt blodtryck, lever och njurproblem eller är gravid eller ammande bör man äta lakrits med försiktighet. Enligt Livsmedelverket bör man inte överskrida 50 gram lakrits per dag.

Tänk även på att all lakrits inte är nyttig. Lakrits i ren form är hälsobringande men när man köper konventionellt godis är det oftast blandat med vete, socker och konsistensgivare. Läs alltid innehållsförteckningen. 

Det här är mina lakritsfavoriter:

Vegansk choklad med lakrits:
Raw choklad fabriken

Sugtabletter av rålakrits:
Lakritspastiller

Rålakritspulver till bakning:
Urtekram lakritspulver

Lakritste:
Pukka te

Raw lakritsbollar:
Recept Naturalfood

Örtmedicinska preparat :

Stressbalans:
Holistic stressbalans

Flytande lakrits:
Örtspecialisten lakrits

Lakritsrot till te:
Örtagubben lakritsrot

Kosttillskott med lakritsrot utan blodtryckshöjande ämnen:
Solgar lakritsrot

Fakta om lakrits

Lakritsroten (Glycyrrhiza glabra) tillhör familjen ärtväxter och växer mest i Sydöstra Europa och Östra Asien. Växten har tjocka rötter som kan bli meterlånga och ser ut som träpinnar. Den innehåller isoflavoner (fytoöstrogen), B-vitaminer, samt fenolämnen som karotenoider, flavonoider, chalkoner och kumarin. Ungefär 50 olika ämnen av dessa typer har identifierats i lakritsrot.

Lakritsrot
Lakrits utvinns ur rötterna till ärtväxten Glycyrrhiza glabra.

Rålakrits
Man tillverkar rålakrits genom att hacka och mala lakritsrötterna till ett pulver som sedan kokas i vatten till en massa. Av massan rullar man stänger.

Rålakritspulver
Är finmalen rålakrits.

Lakritsgranulat
Är krossad rålakrits.

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny