Hampa som näringstillskott & naturligt proteinpulver

Hampa som näringstillskott & naturligt proteinpulver

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com- 

Hampa är en mycket näringsrik och mångsidig växt som har många användningsområden. Visste du att hampapulver kan användas som ett helt naturligt proteinpulver efter träningen? Hampa har ett högt proteininnehåll och innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Hampa är dessutom rik på omegafettsyrorna och är skonsamt för magen. Perfekt för dig som tränar, är vegan, inte äter tillräckligt med fet fisk eller för dig som bara vill näringsboosta.

Hampa (Cannabis Sativa) är en riktig super växt med fantastiska nutritionära egenskaper. Hampaväxten härstammar från Asien, men har spridits av människor till nya platser runt om på jorden. Hampa har odlats i 6000 år och har använts som livsmedel och medicinalväxt men även för att göra slitstarka tyger och papper. Hampa växer snabbt och kan bli upp till nio meter hög. Den är mycket lättodlad och har förmågan att kunna växa i mycket ogynnsamma förhållanden.

Hampaprotein
Hampaproteinpulver kan användas som ett naturligt träningspulver, men kan också användas av veganer eller om man bara vill öka sitt intag av protein och viktiga fettsyror. Hampaväxtens innehåll har en liknande kroppssammansättning som vår och passar därför mycket bra som hälsokost. Pulvret är lättsmält och vissa kan till och med uppleva en förbättrad matsmältning. Den har en neutral men lite nötig smak som gör att den passar bra till smoothies och träningsdrycker men även i matlagning och bakning som en daglig källa till protein och näring. Det finns inga kända allergier mot hampan.

Som träningstillskott har hampaproteinet fördelen av att vara fritt från mjölk, gluten och baljväxter som ofta orsakar magproblem och andra besvär. Det här proteinet är också fritt från oligosaccarider som bland annat finns i sojaprotein och som kan leda till gas i magen. Hampaproteinet passar därför alla som vill ha ett naturligt proteinpulver utan biverkningar. 

Proteinpulvret utvinns ur hampafrön i en skonsam och kall process. Proteinet är unikt då det är ett vegetabiliskt protein som har liknande egenskaper som fullvärdigt animaliskt protein. Hampa innehåller alla de åtta essentiella aminosyrorna och även de tolv återstående icke-essentiella. Hampaprotein består till 50% av högvärdigt protein och resterande del består av kostfibrer och essentiella fettsyror, vilket är den naturliga sammansättningen som hampaväxten har. Pulvret innehåller inga tillsatsämnen och är 100% naturligt. Hampaprotein är därför ett mycket bra proteintillskott vid träning.

Proteinpulver

Hampafrön

Hampafrön
Vill man mest äta hampa för att ta del av de fina näringsämnena så kan man även äta hampafrön. De smakar jätte gott och kan strös över salladen eller i en smoothiebowl eller liknande. Hampan är även en bra källa till omegafetter och innehåller både  omega-3 och omega-6. Dessa fetter behövs bland annat för att reparera celler, reglera blodtrycket och säkerställa att immunförsvaret fungerar normalt.

Hampamjölk
Många vill idag undvika mjölkprodukter och de vegetabiliska alternativen ökar i försäljning. Det är väldigt lätt att göra egen vegetabilisk mjölk och den allra enklaste att göra är hampamjölken. Den kräver varken blötläggning eller silning. Det är bara att blanda alla ingredienserna i en blender och sedan har man drickfärdig mjölk. Hampamjölk passar alla då inga kända allergier förekommer, den är lättsmält och är inte heller gasbildande. Mitt recept på hampamjölk hittar du lite längre ner.

Flera viktiga näringsämnen
Hampa innehåller även flera viktiga näringsämnen som vitamin E , flera B-vitaminer och mineralerna järn, magnesium, kalcium och zink.

  • Vitamin E är en antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress.
  • B-vitaminerna fyller flera viktiga funktioner i kroppen, men framförallt behövs dom för kroppens ämnesomsättning, immunförsvar och nervsystem.
  • Järn bidrar till minskad trötthet. Det är vanligt att ha brist på järn, särskilt bland kvinnor i fertil ålder.
  • Magnesium är viktigt för hela det centrala nervsystemet och är inblandat i mer än 300 biokemiska processer. Det är mycket vanligt att ha brist på detta viktiga mineral.
  • Kalcium behövs bland annat för att bygga vårt skelett och tänder. Om man undviker mejerier är det viktigt att få i sig kalcium från andra källor.
  • Zink behövs för immunförsvarets normala funktion och för kroppens läkningsprocesser. Detta är en livsnödvändig mineral som även behövs för att omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och vitaminer ska fungera normalt. Zink finns främst i animalier och är därför extra viktigt för vegetarianer att få i sig av.

Här hittar du bra hampaprodukter:

Proteinpulver, ekologiskt och raw 
Powerfruits hampaprotein 

Skalade hampafrön, ekologiska och raw
Rawpowder hampafrön 

Hampasmör, ekologiskt och raw
Vitaprana hampasmör 

Hampafröolja, ekologiskt och raw
Vitaprana hampafröolja 

Choklad med blåbär & hampa. Fri från mjölk, gluten och socker.
Lovechock raw choklad med blåbär och hampa  

Kaka med hampa och choklad. Fri från mjölk, gluten och socker.
Kookie Cat kaka   

Mina recept med hampa:

Proteindryck med hampa

Hampamjölk

Hampa & hallon latte

Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny