Varför bör man välja ett naturligt solskydd?

Varför bör man välja ett naturligt solskydd?

– Artikeln innehåller reklam för Jordklok.se genom annonslänkar – 

Sommaren är snart här och det börjar bli dags att inhandla solskydd! Det finns två sorters solskydd på marknaden som båda är effektiva men som skiljer sig mycket i hur de påverkar våra kroppar och vår natur. De konventionella solskydden innehåller ämnen som både är cancerframkallande och som har en mycket negativ inverkan på vår miljö. Med ett naturligt solskydd kan vi smörja in oss och våra barn utan att skada varken hälsa eller miljö.

Solkrämerna fungerar på olika sätt för att skydda oss från solen och de delas in i fysikaliska solskydd och kemiska solskydd. Jag tror att ni redan på namnet hör vilken variant som är naturlig. Förutom att de kemiska solskydden innehåller stora mängder kemikalier som har visat sig vara cancerframkallande, hormonstörande och även kunna ge lunginflammation (det är solsprayen som vid inandning kan ge lunginflammation), skiljer de sig även i hur de filtrerar bort UV-strålningen från huden.

Kemisk solskydd

De konventionella solskydden är kemiska och fungerar genom att de tränger in i huden med hjälp av nanopartiklar. Där skapas en kemisk reaktion som absorberar UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning. Dessa solkrämer innehåller tyvärr en riktigt tråkig mix av kemikalier som lätt kan ta sig in i vårt blodomlopp. I en uppsats från Lunds universitet granskades innehållet i 110 solskyddskrämer på den svenska marknaden och man hittade hela 347 olika ingredienser. Fler än hälften av dessa var klassade som miljö- eller hälsofarliga i de högsta faroklasserna enligt Kemikalieinspektionen och den Europeiska kemikaliemyndigheten. En dryg fjärdedel av ämnena var även klassade som farliga för liv i vatten. I kroppen kan dessa kemikalier orsaka frisläppning av fria radikaler, verka hormonstörande samt orsaka allergiska reaktioner.

Fysikaliskt solskydd

De naturliga fysikaliska solkrämerna fungerar lite annorlunda genom att de lägger sig på huden och reflekterar solens strålar på samma sätt som kläder eller en spegel gör. De är även fria från syntetiska ämnen som mineraloljor, silikoner och kemiska konserveringsmedel. De innehåller inte heller nanopartiklar och består oftast av jordmineralen titandioxid som inte gör någon skada när den kommer ut i vattnet eller naturen. De naturliga krämerna är med andra ord säkra att använda både för vår egen hälsa och för vår miljö.

De kemiska solskydden är inte bara skadliga för oss utan även för vattenlivet.

Att sola är hälsosamt

Även om det är bra att smörja in sig så är det också bra att inte alltid göra det. Genom solen får vi i oss vårt viktiga vitamin D som många har brist på i våra nordliga breddgrader. Därför är det viktigt att sola under sommarhalvåret. Vi behöver inte vara rädda för att sola men vi ska akta oss för att bränna huden, eftersom det är då huden tar skada. Solkrämerna kan lura oss att vara ute i solen längre tid än vad som är bra och detta innebär en större risk för att få hudcancer. Bättre är därför att sola med måtta och sedan söka sig till skuggan.

Vitamin D

För att få i sig rekommenderat intag av vitamin D behöver vi sola hela kroppen (ansikte, armar, ben) utan solskyddsfaktor under minst 15 minuter mitt på dagen när solen står som högst på himlen. För mörkhyade krävs upp till sex gånger mer exponering för solljus, då en mörk hud har mer pigment och därmed redan en typ att naturligt solskydd i huden. Om en ljushyad person använder solskydd (SPF 15) behöver man sola 7,5 timmar för att uppnå samma produktion av D-vitamin i huden som under 30 minuter oskyddat. Därför bör man sola försiktigt och utan solskydd första delen av dagen. På eftermiddagen kan det vara bra att smörja in sig med ett naturligt solskydd för att se till att man inte bränner sig.

Vitamin D är både ett vitamin och ett steroidhormon som är involverat i en mängd processer i kroppen och påverkar hela 2 000 av generna i vårt DNA. Läs gärna mer om detta viktiga vitamin i min artikel Antiinflammatorisk livsstil & vitamin D.

Var hittar man naturliga solskydd?

Jag har använt de fysikaliska solskydden i flera år till hela familjen och skickar alltid med barnen egna solkrämer till förskola och skola. När jag gick över till naturligt solskydd fanns bara Eco cosmetics på den svenska marknaden. Idag finns ganska många naturliga solkrämer att välja på vilket känns jättekul. Jag har provat lite olika sorter men älskar fortfarande Eco cosmetics solskydd som finns i många varianter. En annan favorit vi har är Lovea som doftar fantastiskt och har en lätt formula som inte kladdar alltför mycket.

Här hittar du mina sol-favoriter

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny