Varför man bör använda en naturlig deodorant

Varför man bör använda en naturlig deodorant

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar – 

Deodorant är någonting som de flesta av oss använder och inte vill vara utan. De vanliga konventionella deodoranterna är mycket effektiva i att ta bort svettlukt men tyvärr innehåller de även flera onödiga kemikalier som kan påverka vår hälsa negativt. Dessa ämnen stör kroppens naturliga avgiftningssystem och kan vara allergiframkallande.

En deodorant tar bort oönskad lukt som orsakas av bakterier och en antiperspirant fungerar genom att hålla undan fukt. De flesta deodoranterna på marknaden är en blandning av dessa två. För att hindra fukt används aluminiumklorid som täpper till porerna och hindrar svetten att ta sig ut. Detta ger en minskad avgiftning i kroppens lymfsystem.

Lymfsystemet är en del av immunförsvaret och fungerar som ett filter. I armhålorna har vi många lymfkörtlar. De hjälper kroppen att transporterar ut gifter. När vi använder en konventionell deodorant så hindrar vi denna viktiga funktion. Och när vi rakar oss under armarna så har kemikalierna även lättare att ta sig in i systemet.

Vi får idag i oss många olika gifter. Bland annat från maten vi äter, avgaser och alla hygienartiklar som vi använder. Ett av de effektivaste sätten för kroppen att rena sig på är just genom svettning. Kroppens funktion att kunna rena sig från gifter är därför mycket viktig. Om kroppens egen rening inte fungerar fullt ut kan det ge biverkningar som trötthet, försämrat immunförsvar etc.

Konventionella deodoranter innehåller förutom aluminiumsalter även hormonstörande ämnen i form av, parabener, ftalater, konserveringsämnen och bakteriedödande medel som kan orsaka cancer.

När jag själv gick över till naturliga deodoranter så fanns det inte så mycket att välja på och jag har provat mig igenom ett stort antal under flera års tid. De naturliga deodoranterna är inte lika effektiva som de konventionella. MEN när man har använt dom ett tag så svettas man mer naturligt och lukten blir betydligt mildare.

Omställningsperiod och detox

Vad man bör tänka på är att man vid en övergång till en naturlig deodorant behöver detoxa armhålorna under en period. För efter många års användande av de kemiska preparaten så finns det mycket gifter som vill ta sig ut. Det här gör att man kanske både svettas lite extra och det luktar inte helt angenämt precis i början. Men det är en omställningsperiod och det är värt det.

I början kan det vara bra att ha med sig deodoranten när man går ut så att man kan bättra på den under dagen. Man kan även vilja tvätta sig under armarna någon gång extra. Det här går över och efter en tid kommer man att uppleva mindre svettningar som inte heller luktar särskilt mycket.

Själv upplevde jag att jag svettades väldigt mycket tidigare och hade svårt att tänka mig att det skulle kunna fungera med en naturlig deo. Men nu använder jag inte ens deodorant varje dag. För oss kvinnor så kan svetten lukta starkare under ägglossningen, vilket beror på hormoner. Under den veckan använder jag alltid deodorant, men de andra dagarna i cykeln smörjer jag oftast bara in mig med någon olja. Min favoritolja för just detta är Weledas helt naturliga lavendelolja som lugnar både huden och sinnet och doftar fantastiskt gott. Lavendel är även bakteriedödande vilket reducerar bakterierna som får svetten att lukta.

Det finns idag flera bra naturliga deodoranter att köpa men jag gör oftast min egen. Det är billigare och är superenkelt att göra. Ingredienserna har man dessutom oftast redan hemma i skafferiet. Receptet hittar du längre ner på sidan.

Om man vill köpa en naturlig deodorant så finns det massa bra alternativ för både kvinnor och män. Nedan har jag gjort en lista på mina favoriter.

Här hittar du naturliga deodoranter och bra kroppsoljor:

Jag använder en återbrukad deoburk med spatel från Schmits deodorant. Men annars går det bra att använda vilken glasburk som helst och en glasspinne eller dylikt som spatel at ta upp deon med.

Recept på egen deodorant:

30 g. doftfri kokosolja 
1 msk bikarbonat
3 msk maizena eller potatismjöl
2-3 droppar eterisk olja (valfritt) jag använder rosdoft (rosengeranium) 

Gör såhär:
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält kokosoljan och blanda i. Droppa ner den eteriska oljan och rör runt. Häll sedan över blandningen i valfri liten glasburk och låt stelna.

Användning:
Använd en ungefärlig mängd som en ärta, mer behövs inte. Värm deon i händerna och gnid in i armhålan.

Tänk på:
Om du vill använda eterisk olja i deon så rekommenderar jag att antingen göra två satser, en med doft och en utan och varva varannan eller var tredje dag. Eller göra som jag och enbart använda deo ibland och smörja med lite olja de andra dagarna. Trots att eterisk olja är helt naturligt så finns ändå risk för allergi vid upprepat användande.

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Hej Therese, har du kollat på Nothing by Sweden? Jag har liksom du skriver testat en hel del naturliga deodoranter och även gjort egen utan att vara 100% nöjd. Sen 2 månader tillbaks använder jag Nothing som fungerar riktigt bra. Dessutom Unisex liksom hälften av de på bilden (men tyvärr inte alla).

    1. Hej Tanja! Jag har sett den deodoranten men har inte provat den. Jag har varit nöjd med alla de deodoranter som jag nämner i artikeln, men det är alltid kul att prova nytt. Härligt att du har hittat en som fungerar för dig.

Lämna ett svar

Stäng meny