Förebygg förkylningar med nässköljning

Förebygg förkylningar med nässköljning

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar – 

Såhär i förkylningstider finns det flera sätt att hjälpa immunförsvaret lite extra på. Ett sätt är genom nässköljning som även är bra mot allergier och sänker stressnivån.

För den som inte tidigare har testat att rengöra näsan och bihålorna kan det låta lite skrämmande och man har kanske en föreställnig om att det ska kännas som en kallsup. Men så är inte fallet! Man använder vatten som är kroppstempererat och tillsätter salt för att skapa samma koncentration av salt som vi har naturligt i slemhinnan, detta gör att nässköljningen blir behaglig.

Så, varför ska man göra det här? Jo, genom att regelbundet rengöra näsgångarna förebygger man förkylningar och bihåleinflammationer. Rengöringen underlättar och förkortar förkylningar när man väl har blivit drabbad. Det är också ett bra och naturligt alternativ till nässpray, då nässköljningen inte torkar ut slemhinnorna så som nässprayer gör.

Nässköljning är även väldigt bra vid luftburna allergier som pollen-, pälsdjur- och dammkvalster och kan mildra symptomen och kanske även minska användningen av allergimediciner.

Genom sköljningen rensas slemhinnor och bihålor. Flimmerhåren återfår sin funktion att fånga partiklar av olika slag så att de inte går ner i lungorna.

Nässköljning har praktiserats inom ayurvedan i tusentals år. När man rengör luftvägarna öppnar det upp andningen vilket leder till sänkt stress och bidrar till att ta bort blockeringar som koncentrationssvårigheter och benägenheten till huvudvärk.

Förberedelser: Fyll din kanna med ljummet, kroppstempererat vatten. Häll i salt. Man kan både köpa färdiga påsar på apoteken eller använda skeden som följer med kannan och mäta upp rätt mängd salt (man bör inte använda salt berikat med jod). Rör om en liten stund så det blandas.

Så här gör man: sätt pipen på kannan mot ena näsborren samtidigt som du lutar dig framåt med huvudet lätt böjt åt sidan, andas genom munnen och stäng andningen från näsan. Vattnet åker nu in genom ena näsborren och kommer ut genom den andra. När du har använt hälften av vattnet fräs då ut vattnet som finns kvar i näsan och byt näsborre och fortsätt skölja. När allt vatten är slut så fräser du först ut i handfatet och sedan böjer du dig frammåt med huvudet hängande nedåt och fräser lite till i ett papper, res dig upp och fräs varje sida ytterligare en gång till så allt vatten kommer ut.

Hur ofta? Själv sköljer jag näsan en gång i veckan i förebyggande syfte, men när jag känner att en förkylning är på gång så sköljer jag 1-3 gånger om dagen. Men det går bra att skölja näsan varje dag i förebyggande syfte eller om man har problem med allergier.

Du kan köpa en nässköljare här.

Lämna ett svar

Stäng meny