Mynta mot uppblåst mage

Mynta mot uppblåst mage

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar – 

Mynta är en gammal medicinalväxt som användes redan under antiken för sina läkande egenskaper. Denna fantastiska växt kan bland annat ge lindring vid IBS och uppsvälld mage.

Myntan är sedan länge känd för sina fina egenskaper vid magbesvär. Grönmynta har en kramplösande och lugnande effekt för matsmältningssystemet. Den hjälper vid svullen mage, besvär med gaser, illamående och kolik. Studier har även visat att mynta hjälper vid IBS.  

Grönmynta har flera hälsofördelar. Den kan användas för:

  1. Svullen mage och gaser
  2. Mot huvudvärk
  3. Muskelavslappnande
  4.  Slemlösande
  5. Mot dålig andedräkt
  6. Stimulerar och renar levern

Mynta-te med extra myntaolja och färska myntablad.

Användning

Mynta både doftar och smakar gott och kan användas på flera olika sätt. Jag startar alltid min dag med en stor kopp grönt te med mynta. Man kan använda både färsk mynta, myntadroppar eller en färdig teblandning som innehåller mynta. 

Jag dricker mynta-te både mot IBS mage och för att stötta leverns reningsprocess. Det är en riktigt bra start för kroppen på morgonen. När jag får problem med uppsvälld och krampande mage under dagen använder jag myntadroppar eller tuggar på några färska blad mynta. Det hjälper magen genom att det får musklerna i tarmsystemet att slappnar av.

Mynta är även gott i en smoothie, i vattenglaset, i choklad, i tillbehör som tsatsiki och tabbouleh. Den kan också användas i en diffuser med eterisk olja när man har problem med hosta och slem i luftvägar och bihålor.

Odla mynta själv

Färsk mynta är lätt att odla. Jag har alltid mynta i trädgården på sommaren. Den sprider sig snabbt och tar gärna över så man bör plantera den i en kruka eller avgränsa den från annat i rabatten. Den överlever vintern och växer upp igen följande år.

Det finns många olika sorters mynta. Min favorit är marockansk mynta. Jag har planterat sticklingar från denna sort som jag har köpt i butik. Man ställer helt enkelt bara myntan i ett gals vatten och väntar några dagar till den får ett rotsystem, sedan är det bara att plantera ut den. Man hittar alltid marockansk mynta i butiker som är välsorterade på utländska varor som till exempel Matvärlden i Järfälla i Stockholm.

Här har myntan fått ett fint litet rotsystem som längtar efter att få bli utplanterad.

Mynta-te

Det finns massa goda mynta-teer att köpa och man kan även göra eget med färska myntablad eller med myntadroppar. Det är bara att lägga några blad i varmt vatten eller droppa ett par droppar Japol. Det är gott att pressa i lite färsk citron också. Myntan kan även tillsättas till något annat örtte.

Mina favorit-teer med mynta!

Inköpsställen

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny