Naturlig munvård

Naturlig munvård

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar – 

Det talas mycket om tarmflora just nu, och med all rätt. Men visste ni att vi även har en viktig bakterieflora i munnen? Bakterierna som vi har i munnen kan både skydda vår munhälsa, men kan också orsaka sjukdom i hela vår kropp. Dålig munhälsa kan leda till allt från hjärt och kärlproblem till en störd tarmflora med olika typer av magproblem. 

Mikroorganismer finns över hela kroppen, faktum är att i och på varje människa finns det uppskattningsvis 100 triljoner mikrober, varav 80 procent finns i tarmsystemet. Detta innebär att vi har ungefär tio gånger så många bakterier som vi har egna celler i kroppen. Det finns inte ett enda ställe som saknar dem. Varje område i kroppen har sin alldeles unika uppsättning av bakterieflora. När mikroberna i kroppen är balanserade och i rätt antal i förhållande till varandra, medför de hälsofördelar för oss. Men när balansen rubbas ställer det till problem. 

De dåliga bakterierna i munnen är alltid närvarande, även i hälsosamma munnar. De hålls dock i schack av våra goda bakterier. En god balans mellan mikroberna håller våra tänder och tandkött hälsosamt. När dåliga bakterier i munnen sprids till resten av kroppen kan det påverka hjärta och kärl. Det finns även forskning som tyder på ett samband med sjukdomen KOL. Att bakterier trivs i munnen är välkänt och istället för att eliminera alla bakterier, är det bättre att stödja en hälsosam bakterieflora och upprätthålla en bra balans.

Naturlig tandvård

När jag bytte ut mina tandvårdsprodukter upplevde jag en stor skillnad på min munhälsa. Den största skillnaden är att jag inte längre får tandsten. Tidigare hade jag alltid lite tandsten vid rutinkollerna och behövde boka en tandhygienist. Men vid de senaste kontrollerna har jag inte haft några anmärkningar på tänderna och ingen tandsten alls! Även min andedräkt har blivit bättre.

När man skonsamt rengör tänderna stör man inte den naturliga balansen som man behöver ha i munnen och de goda bakterierna kan göra sitt jobb mer effektivt. Det är mycket viktigt att ta hand om sin munhälsa då det har en påverkan över hela kroppen.

Tandkräm

Vanliga konventionella tandkrämer innehåller flera tveksamma ingredienser. En ingrediens som är omdiskuterad är flour som är ett nervgift och ett starkt enzymgift. Diskussionerna går heta om huruvida vi behöver fluor i våra tandkrämer eller inte. Flour tillsätts för att stärka  tänderna och göra dom mer motståndskraftiga mot karies. Vissa studier visar att fluor har en stärkande effekt, men många studier visar också på det motsatta.

Fluor kan bland annat bidra till minskad sköldkörtelproduktion då det konkurrerar med jod som behövs för tillverkningen av våra sköldkörtelhormon. Det finns även studier som visar att fluor är nedbrytande och skapar autoimmuna reaktioner. Vad som är rätt eller fel låter jag vara osagt men mer oberoende forskning på området vore mycket välkommet. Själv använder jag alltid flourfri tandkräm.

Tandkräm innehåller även skummedel, så kallade sulfater, som är uttorkande för våra slemhinnor. Det tillsätts för att skapa en känsla av renhet. Samma medel tillsätts även i schampon och tvålar för att de ska löddra. Dessa ämnen har ingen rengörande effekt.

Parabener tillsätts som konserveringsmedel och kan störa balansen i kroppen samt är dåligt för naturen. Även smakämnen tillsätts och en av de vanligaste är sorbitol som är ett sötningsmedel. Sorbitol står ofta som första eller andra ingrediens vilket innebär att tandkrämen innehåller stora mängder av detta, då man alltid listar ingredienserna i storleksordning. Sötningsmedel är helt onödigt och borde inte existera i en tandkräm. Även slipmedel är en vanlig ingrediens för att göra våra tänder vitare, men detta medel kan förstöra vår tandemalj.

En naturlig tandkräm innehåller ämnen som kommer från växtriket och har en vårdade effekt. Dessa är varken giftiga eller innehåller ovannämnda ingredienser. Man använder ofta aloe vera, tea tree, mynta och eteriska oljor som naturligt stärker munhälsan. För naturligt vitare tänder används aktiverat kol.

Det finns många bra naturliga tandkrämer att välja bland en av mina favoriter är Kingfisher som finns i flera olika smaker.

Tandborste

Tandbortar förbrukar vi en hel del av och lämpligt är att byta tandborte varje månad. Vanliga tandborstar är gjorda av plast och gummidelar som ofta innehåller BPA. Dels är detta mycket dåligt för vår natur men det känns inte heller jättebra att gnugga dessa ämnen mot tänder och tandkött. Ett mer hållbart alternativ är tandborstar tillverkade av bambu och BPA-fri nylon. Jag brukar använda antingen Humble  Brush, där en del av inkomsterna går till välgörenhet eller Bambutandborten som finns att köpa som både mjuk och medium. 

Tungskrapa

På vår tunga skapas den största beläggningen av bakterier som även kan ge en dålig andedräkt. Genom att skrapa tungan reducerar vi beläggningen vilket stödjer munhälsan och förbättrar andedräkten. Enligt Ayurveda sägs rengöring av tungan hjälpa till att förebygga både tandlossning och hål i tänderna. Tungskrapor tillverkas oftast även de i plast, men det finns bättre varianter som är tillverkade i rostfritt stål som du kan hitta här

Tandtråd

Tandtråd vet nog alla att vi bör använda för att kunna göra rent mellan tänderna. Vanlig tandtråd kan innehålla skadliga kemikalier, färgämnen, flour, syntetiska parfymer och plaster. Naturliga alternativ finns som är gjorda av silke, naturligt vax och eteriska oljor. Du kan köpa dom här.

Oilpulling

Oil Pulling är en traditionell ayurvedisk metod som innebär att man sköljer munnen med olja för att dra ut gifter ur kroppen. Det fungerar ungefär som en munskölj men är mycket mer effektivt och utan de ämnen som finns i vanligt munsköljmedel. Vanliga munsköljmedel  innehåller bland annat färgämnen, sulfater och sötningsmedel. 

Oilpulling gör man innan tandborstningen på morgonen genom att hålla oljan i munnen och varsamt veva runt den med tungan i 5-20 minuter, ju längre desto bättre. Efteråt borstar man tänderna som vanligt. Till detta kan kan man använda en matsked vanlig kokosolja. Om man inte är förtjust i smaken så kan man blanda den med en eller ett par droppar naturlig myntaolja (från Japol). Det finns också en jättefin olja som även innehåller aktivt kol som naturligt bleker tänderna. Den oljan kan du hitta här.

Tandblekning

En vanlig tandblekning är en kemisk process där man använder väteperoxid. Blekmedlet tränger in i emaljen och tandbenet, och bryter där ner de missfärgande mörka ämnena. Man kan även behandla tänderna med laser hos tandläkaren vilket oftast får biverkningar som ilningar i tänderna. Båda dessa alternativ är kemiska processer som på sikt skadar tänderna. Inom naturlig tandvård används istället aktivt kol som inte innehåller några onaturliga kemiska substanser och inte heller ger biverkningar. Naturligt tandblekningspulver kan du hitta här.

Miljö

Vi använder dagligen mängder av hygienartiklar. Genom att minska användandet av plast och kemikalier stärker vi både vårt immunförsvar och tar samtidigt hänsyn till vår miljö. Varje år säljs ca. 34 miljoner tandborstar gjorda av plast i Sverige,  så enbart genom att byta tandborste kan vi göra en stor insats för miljön.

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny