Ren tvätt utan kemikalier

Ren tvätt utan kemikalier

Grunden för all hälsa startar med kosten, men det är inte bara vad vi äter som påverkar vårt mående. Allt som vi utsätter vår kropp för bidrar till antingen positiva eller negativa effekter och med ett helhetsperspektiv är det viktigt att se över alla delar av vardagen.

Man gör en stor investering både för sin egen hälsa och för miljön genom att se över sina hygienartiklar och jag tänkte börja med att skriva lite om hur man kan tvätta på ett naturligt, miljömedvetet och giftfritt sätt.

Tvätt och sköljmedel är någonting som vi alla använder flitigt. Vi vill att kläderna ska bli rena och lukta gott, och ofta tror vi att vi behöver starkare medel än vad vi egentligen gör. Konventionella tvättmedel kan irritera hud, ögon och andningsorgan. Störa hormoner, och framkalla allergier. Dessutom lagras många gifter i vår fettvävnad och kan göra oss sjuka även på längre sikt.

Huden är vårt största organ och den absorberar det som vi lägger på den. Vi bär våra kläder tätt mot huden hela dagarna och på natten sover vi inlindade i textilier, så vi exponeras dygnet runt av de tvätt och sköljmedel i använder, därför är det viktigt att se över vad vi använder.

Det går utmärkt att tvätta medvetet utan krångel för både oss själva och för miljön. Även svåra fläckar är lätta att få bort på naturlig väg. Jag köper majoriteten av alla mina tvätt och städprodukter från Jordklok.se men en hel del produkter finns även i den vanliga mataffären. Det finns massa bra och naturliga produkter som man kan använda och följande är mina favoriter:

Ecover är ett favoritmärke som jag har använt i flera år nu. Produkterna har en behaglig doft som inte blir för stark och det går även att välja oparfymerat. Jag brukar köpa det super koncentrerade tvättmedlet som räcker till 42 tvättar, då behöver man endast dosera en kork till en hel maskin. Det sparar på miljön i form av färre förpackningar och räcker dubbelt så länge. Tvätten blir alltid ren och textilier och färger håller sin kvalitet. Produkterna är skonsamma för huden och har en minimal miljöpåverkan. Ingredienserna är växt- och mineralbaserade.

Som fläckborttagare använder jag galltvål. Den finns både i fast och i flytande form, vilken man väljer beror främst på vad man föredrar, men enligt företaget själva är den fasta tvålen extra bra på fläckar från grönska, bär,frukt och grönsaker då den innehåller klorofyll vilket hjälper till att lösa den typen av fläckar och den flytande är något bättre på fläckar från olja, fett och sot. Själv använder jag båda varianter och kan meddela alla föräldrar att den även tar bort tusch! Både från kläder, små barnansikten och väggar.

IMG_2514
IMG_2520

Här är en före och efter bild på sonens T-shirt. Ni ser ju själva resultatet!
Det finns två metoder för fläckar på kläderna. Oftast räcker det med att man blöter fläcken i kallt vatten (aldrig varmt!) sedan gnider man in galltvålen och låter den ligga och verka en liten stund (ca. 5-30 min). Sedan tvättar man som vanligt. Andra metoden är vid extrema fläckar, då lägger man plagget i ett vattenbad med galltvål under natten, gnuggar försiktigt in tvålen lite extra på fläcken för att sedan tvätta som vanligt. Men de allra flesta fläckar försvinner genom förbehandlingen.

En ny favorit som jag nyligen har börjat tvätta kläderna med är äkta linoljesåpa. Den fungerar även för fintvätt på ull och sidenplagg och kan användas som fläckborttagare för fettfläckar. Den både löser fett och återfettar. Det är även ett mycket bra miljöval då den är 100% nedbrytbar. Det är egentligen den mest ultimata rengöringsprodukt man kan använda då den fungerar till all typ av rengöring i hemmet, även som handtvål. Tänk på att linoljesåpa och talloljesåpa (den billigare varianten som brukar finnas i mataffären) inte är samma sak.

Förr i världen tvättade man med linoljesåpa och jag har svårt att förstå varför man gick över till kemiska tvättmedel när såpa fungerar så himla bra! När jag tvättar mäter jag upp 1-2 msk linoljesåpa och häller ett par teskedar ättika i sköljmedelsfacket. Vill man ha lite doft på tvätten kan man tillsätta några droppar eterisk olja. Ättika har flera funktioner; såsom mjukgörare, bevarar färgerna i textilierna, och dödar och hämmar tillväxt av bakterier och tar bort dålig lukt. Så allt man egentligen behöver är linoljesåpa, ättika och galltvål för allt!

Att börja byta ut hygienartiklar mot naturliga produkter är viktigt både för din egen hälsa och för miljön. Kemikalier från olika tvättmedel förorenar och förstör vår vattenmiljö och bidrar till sjuka djur och fiskar som finns i vår näringskedja. De kan även stimulera alger och andra marina växter.

Det finns ingen anledning till att fortsätta tvätta med skadliga kemikalier. De naturliga produkterna fungerar minst lika bra. De är betydligt mycket drygare och räcker länge så det behöver inte heller bli dyrare.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Lämna ett svar

Stäng meny