Utförsäljning av kryddor på Matsmart!

Utförsäljning av kryddor på Matsmart!

– Inlägget är reklam för Matsmart och innehåller annonslänkar – 

Jag har precis fyndat massa kryddor från Matsmart som just nu säljer ut Santa Marias kryddor. De små kryddburkarna kostar endast från 10 kr styck! Ett perfekt läge att fynda kryddor med andra ord!

Jag använder alltid massa kryddor när jag lagar mat. Jag använder nog faktiskt kryddor i allt jag äter och dricker. I kaffet har jag kanel eller kardemumma, i smootiesarna är variationen många men några favoriter är gurkmeja och ingefära. På fröbrödet och salladen är det alltid örtkryddor och i matlagning använder jag oftast paprika, vitlök, lök, peppar (olika sorter) och salt. 

Förutom att kryddor sätter god smak på maten så är dom även mycket näringsrika och har använts som medicinalväxter under tusentals år. Kryddor har många olika egenskaper och kan användas både till att förebygga sjukdom och för att lindra och läka mängder av olika åkommor. Visste du att örtkryddan timjan länge har använts inom folkmedicin som hostmedicin? Prova nästa gång du har hosta att göra timjan-te och drick tre gånger om dagen, 1-2 teskedar i varmt vatten.

Örtkryddor är mina favorit kryddor och på sommaren odlar jag så många olika sorter jag bara kan. Det finns ju inget bättre än att gå ut i trädgården och skörda direkt. Både torkade och färska örtkryddor innehåller massa nyttiga näringsämnen och man kan säga att 1 tesked torkade kryddor är ungefär lika mycket som en matsked färska. Örtkryddor passar till mer eller mindre allt så sätt igång och krydda!

Det här är en bild på mig från i somras. I bakgrunden ser man några av mina kryddor. Nästan allt i min trädgård är ätbart.

Här är allt som jag köpte den här gången från Matsmart

Kryddor, som du hittar här
Världens godaste jordnötssmör, som du hittar här
Hampafrön, som du hittar här
Ekologiskt hampaprotein, som du hittar här
Ekologiskt björnbär och lavendelte, som du hittar här

Matsmart räddar mat som annars skulle ha slängts

När man handlar från Matsmart så kan man spara massa pengar samtidigt som man gör en insats för klimatet. Matsmart ger maten en andra chans och köper in  varor som i många fall annars hade slängts. Orsakerna varierar, men ofta beror det på överproduktion, förpackningsbyten, säsongsvaror samt kort eller passerat bäst före-datum. Av den anledningen varierar utbudet men jag hittar alltid något att rädda! 

Matsvinnet

En tredjedel av all mat som produceras i Sverige idag slängs. Det innebär att vi slänger var femte matkasse som vi handlar. Det här är helt galet när människor i världen svälter. Dessutom är matsvinnet även ett stort miljöproblem.

Det största matsvinnet kommer från hushållen som gemensamt årligen kastar 938 000 ton mat. Det är ungefär 97 kilo per person och år eller ett kilo mat per familj (räknat på fyra personer i hushållet) varje dag. Totalt sett i hela produktionskedjan slängs 1,3 miljoner ton!

För miljön innebär detta att matsvinn från svenska hushåll årligen står för 500 000 ton växthusgas. Det är lika mycket växthusgas som 200 000 bilar står för.

Så varför kastar vi så mycket mat? I hushållen är en av förklaringarna att vi kastar mat som har passerat “bäst före” datumet utan att först se om den går att äta. Visste du att “bäst före” enbart är en rekommendation från tillverkaren och berättar hur länge tillverkaren garanterar att produkten behåller sina egenskaper som exempelvis smak, färg och konsistens. Men maten håller oftast betydligt längre. Vissa produkter som till exempel kyckling är istället märkta med “sista förbrukningsdag” och dessa varor ska aldrig ätas efter det datumet då det kan innebära en hälsorisk.

Tips! Nästan all mat går att frysa in, så när du märker att du inte kommer att hinna äta den där avokadon, frukten, färska kryddorna eller brödet; frys in det!

Hjälp till att minska matsvinnet genom att handla på Matsmart.

Dela gärna med dig

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på print

Lämna ett svar

Stäng meny